Lammelser i kroppsdeler og vansker med å blunke er ikke det eneste som kan skje dersom du blir spedalsk. Les her hva som skjer med kroppen når du får spedalskhet (lepra), hvordan sykdommen smitter, og blir overvunnet.
Dette skjer dersom du får lepra
Nedsatt følelsessans. Ofte er en lys flekk i huden med manglende følelse det første tegnet på lepra. Flekken klør ikke og er ikke smertefull.
Sår som vanskelig gror. Når du ikke kjenner smerte, så fører det til andre problemer. Du brenner deg uten å kjenne det, skader føttene når du går barbeint og så videre. På grunn av infeksjon i knoklene dine kan det hende at du må amputeres.
Lammelser i hender og føtter. Når nervetrådene dine ødelegges, blir du gradvis lam. Dette fører til flere lidelser nevnt nedenfor.
Du klarer ikke å bøye opp foten i ankelen, slik at foten klasker ned i bakken når du går, eventuelt så henger foten igjen, slik at du snubler.
Klohånd. Svakhet og feilstilling i hånden, som gjør at du ikke klarer å holde noe i hånden.
Øyeproblem. Gradvis økende vansker med å blunke. Kan også føre til blindhet.
Deformert utseende. Flere former for lepra finnes. Den ene formen med mest nerveskader har du lest om ovenfor. Den kalles for «Tuberkulid lepra», også kalt «Glatt lepra». En annen type gjør at du får knutelignende hudforandringer. Nesen blir innsunken og du får lett byller på grunn av bakterieansamlinger. Denne kalles «Lepromatøs lepra» («Knutet lepra»). Den gir ofte knuter på indre organer også.
Jo raskere behandling, desto mindre lidelse
Lepra forårsakes av en bakterie som angriper huden og de perifere nervene, samt slimhinnene i øyne og nese. Lepra behandles i dag med en kombinasjon av 3 typer antibiotika. Dersom diagnosen stilles tidlig holder det ofte med 6 måneders behandling, hvor skadene kan minimeres. 2 uker etter behandlingsstart er man ikke lenger smittefarlig. Det finnes ingen vaksine mot lepra.
Slik smitter lepra
Man tror smitten sprer seg i luften, hvor man puster inn bakterien. Færre og færre får lepra, men fortsatt får 200 000 til 250 000 mennesker lepra hvert år, det vil si at et menneske blir smittet annen hvert minutt. En tiende del er barn. Millioner av folk lever med lepra, eller følgene av sykdommen. Inkubasjonstiden er oftest mellom 2 til 8 år, men kan være helt opp i 20 år. Rundt 95% av befolkningen der det finnes lepra har et godt nok immunforsvar, slik at de aldri utvikler lepra selv om de utsettes for smitte. Flest spedalske finner man i India, men også Brasil og flere land i Afrika har mange syke.
Ønsker du å lese mer om lepra?
Du kan besøke ILEP`s sider (The International Federation of Anti-Leprosy Associations) internet-side, evt WHO`s side, hvor du finner forskningsrapporter, de seneste nyheter og globale strategier for å utrydde sykdommen. Av norske sider, kan du for eksempel gå inn på Folkehelseinstituttet.
Allt du trenger å vite om lepra på to minutter (av Lepramisjonen New Zealand)