Gloria med den hvite flekken på høyre kinn.

Gloria fikk hjelp i tide

Gloria og Monis hvite flekker på kinnene var uten tvil spedalskhet. Men innen Angelica på Lepramisjonen grep inn, var det ingen som ville stille diagnosen.Flekk på kinnet som første tegn


Gloria og Moni hadde helt nylig fått diagnosen Lepra (spedalskhet). Symptomene var tydelige – Gloria hadde en lysere flekk på kinnet, hvor man ser en mørkere flekk i sentrum, et tegn på at immunforsvaret jobber for fullt. Moni har også en flekk på kinnet i tillegg til en flekk på øret. Det hele startet en mandag flere uker tidligere. En pastor kom med Gloria og Moni til Angelica Piefer, som jobber på Lepramisjonen i Kinhasa. Hans egen datter pleier å leke med jentene, og pastoren hadde sett flekkene på kinnene, og lurte på om det kunne være lepra. Angelica, som har lang erfaring med hvordan lepra ytrer seg, så umiddelbart at dette var lepra. Diagnosen måtte dog stilles av ansvarlig medisinsk personell før behandlingen kunne påbegynnes.

Ingen ville stille diagnosen


I Kinhasa er det Damien Foundation som har dette ansvaret, men ingen ville ta på seg ansvaret med å gjøre den medisinske vurderingen! Myndighetene i Kinhasa har nemlig proklamert at lepra er utryddet, og to små jenter med nyoppdaget lepra skulle bety at leprabacillen fortsatt finnes i byen. Det ville ødelegge den fine statistikken. To jenters liv og helse betyr ikke så mye da. Først etter en lengre ventetid med stadige fremstøt fra Lepramisjonen, så ble den medisinske vurderingen utført og diagnosen bekreftet. Gloria og Moni kunne begynne en behandling, som vil gjøre dem helt friske!

Mormor forsørger dem


Gloria og Moni sitter på gulvet sammen med sine søsken. Det er lunsj tid og mormor serverer brød med palmeolje. Mormor har en stor forsørger-byrde for tiden. Hun selger brød i en liten butikk rett ved siden av, for å kunne forsørge sin store familie, med alene ansvar for 5 barn og 10 barnebarn. Gloria og Monis pappa døde på grunn av ettervirkningene av en bilulykke. Jentenes mamma overga dem til mormor før dette. Det renner tårer nedover mormorens kinn når hun forteller om dette, og om hennes engstelse for hvordan det skal gå med jentene. Det siste jeg ser av Gloria og Moni er når de løper av gårde for å leke etter at de har spist ferdig, uberørt av den oppstandelse og engstelse som omgir dem.


Tekst: Gunnel Ericson, bearbeidet av Elisabet Carleson. Foto: Rolf Agnestrand.

Patricia, jentenes lillesøster har ikke lepra.